Догляд за внутрішньопідлоговими конвекторами

Внутрішньопідлогові конвектори стали невід'ємними сучасними опалювальними приладами. Вони вражають своєю універсальністю, оскільки можуть виступати як додаткове, так і основне джерело тепла. Завдяки особливостям їх установки в спеціальну нішу в підлозі значно збільшується доступ до вікон або дверей, а також відкриваються нові можливості для оформлення приміщення.

Проте часто внутрішньопідлоговим конвекторам приписують такий недолік, як складний догляд. Це дійсно так? Ми всі знаємо, що будь-яке пристрій потребує обслуговування, без якого він не зможе працювати належним чином.

Зрозуміло, що розташування опалювального приладу у підлозі сприяє його швидкому забрудненню, особливо це стосується встановлення внутрішньопольного конвектора біля вхідних дверей, через що у корпусі накопичується бруд з вулиці. У результаті всі сміття та пил заважає циркуляції повітря, знижуючи тепловіддачу.

З чого складаються внутрішньопідлогові конвектори?

Для правильного догляду за внутрішньопідлоговими конвекторами потрібно знати, з чого вони складаються. Стандартна комплектація внутрішньопідлогового конвектора складається з: короба, виготовленої з нержавіючої сталі, порошкового покриття або склопластика, всередині якої знаходиться мідно-алюмінієвий теплообмінник, гнучкі з'єднувальні шланги, вентилятори (у випадку вибору моделі з примусовою конвекцією), прикритих декоративною решіткою.

Зазвичай після монтажу внутрішньопідлогового конвектора здійснюються заключні оздоблювальні роботи, тому щоб уникнути потрапляння в середину будівельного сміття, штукатурки, фарби і пилу, слід закрити конвектор кришкою з пресованої картону і проклеїти з'єднання скотчем. В іншому випадку вся непотрібна брудота буде накопичуватися в коробці і особливо шкідливо вплине на конвектори з примусовою вентиляцією, оскільки дрібний сміття, потрапляючи на підшипники вентилятора, збільшує його тертя, деформує його і призводить до його поломки.

Як чистити внутрішньопідлогові конвектори?

Багато виробників рекомендують обов'язково робити прибирання внутрішньопідлогового конвектора до початку і після закінчення опалювального сезону. Але правильно чистити внутрішньопідлогові конвектори опалення потрібно мінімум 2 рази на місяць.

Правила догляду

Для спрощення догляду за вбудованими конвекторами розроблені моделі з окремими кріпленнями вентиляторів, за допомогою яких можна без особливих зусиль їх знімати, а також легко піднімати теплообмінники, завдяки підключеним гнучким шлангам. Зате внутрішньопідлогові конвектори з несумісними теплообмінниками мають індивідуальну конструкцію, завдяки якій бруд і інші забруднення не потрапляють глибоко всередину коробки і при цьому значно легше чистити вбудовані в підлогу конвектори.

Для того, щоб правильно чистити внутрішньопідлоговий конвектор, важливо дотримуватися простих правил для забезпечення безпеки:

Потрібно відключити електроживлення та призупинити подачу теплоносія. Потім необхідно зняти декоративну решітку та електровентилятор, якщо він додається. Обережно підняти теплообмінник і почистити коробку, а також всі аксесуари від забруднень та іншого сміття за допомогою побутового пилососа з вузькою насадкою і вологої тряпочки з м'якого матеріалу. Наостанок обов'язково потрібно накрити внутрішньопольний конвектор захисною решіткою, оскільки будь-яке використання без неї заборонено.

Особливості вологої прибирання

Рекомендується вологе прибирання внутрішньопольного конвектора проводити 2 рази на місяць, при цьому не варто використовувати розчинники, агресивні, абразивні, кислотні та лужні миючі засоби, оскільки вони можуть створити хімічні реакції, які в подальшому виведуть конвектор з ладу.

Прибирання внутрішньопольних конвекторів, призначених для басейнів, саун, ванни, зимового саду чи інших приміщень з підвищеною вологістю, має свої відмінності, оскільки такі радіатори виготовляються зі спеціальних антикорозійних матеріалів та обладнані дренажними отворами для виведення потрапляючої в коробку води.

Важливо! Чищення конвекторів для приміщень з підвищеною вологістю полягає в необхідності регулярно робити вологе прибирання засобами, придатними для нержавіючої сталі, а також слідкувати за прохідністю водостоку, щоб уникнути появи у трубопроводах грибка та плісняви.

Додатковий догляд У разі виникнення ситуації з різким перепадом тиску в опалювальній системі, необхідно провести візуальну перевірку внутрішньопольного конвектора на наявність течії. Догляд за внутрішньопольними конвекторами з примусовою вентиляцією, крім вищезазначеного, також передбачає щорічне змащування осі вентилятора, щоб уникнути збільшення тертя і тривалості його служби.

Також рекомендується проводити перевірку електроопалювального пристрою після закінчення гарантійного строку служби, оскільки своєчасне виявлення утворених пошкоджень дозволить вчасно їх усунути і продовжити строк експлуатації конвектора. По закінченню опалювального періоду внутрішньопольні конвектори можна накривати спеціальними сплошними кришками, які кладуться поверх решітки і можуть бути прикрашені відповідно до підлогового покриття, при цьому заважаючи потраплянню пилу та бруду всередину радіатора, що значно спростить його прибирання.

Все ще вважаєте, що прибирання внутрішньопідлогових конвекторів обтяжливе? Якщо дотримуватися простих правил догляду вбудованих конвекторів, вони ефективно послужать вам протягом багатьох років, даруючи тепло та затишок у вашому домі.